Restauracja
Restauracja Oława | Jedzenie Oława | Restauracja Sobieski Menu
Zobacz, co mamy do zaoferowania
Wprowadziliśmy do naszej oferty dania kuchni molekularnej z wykorzystaniem ciekłego azotu. Tworzymy nietypową-wyjątkową postać dań z naturalnych produktów, owoców, warzyw, serów czekolady, chałwy i innych. Oferujemy między innymi: kawior z owoców i warzyw, puder z sera czy czekolady, czipsy z mięty, kawior z owoców i warzyw.
Najlepsze smaki
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy" James Joyce
Przystawki Zimne
Carpaccio z polędwicy wołowej (43,- )
marynowane w oliwie kaparowej w towarzystwie czarnych oliwek, kaparów jabłkowych z płatkami parmezanu i świeżej ruccoli
Deska wykwintnych serów (45,-)
podawanych z szynką parmeńską, antipasti i pieczywem
Przygotowujemy tylko z najświeższych produktów
Zupy
Tradycyjny rosół (14,- )
na kurce gotowany podawany z kołdunami
Sałatki jako danie główne
Sałatka Black Tiger (45,-)
podawana z miksem świeżych sałat, w towarzystwie trio krewetek, majonezu mango i emulsji balsamicznej
Żurek staropolski z jajkiem (15,-)
na wędzące gotowany, w aromacie leśnym, podawany w chlebku
Sałatka Szopska (39,-)
mix świeżych sałat z dodatkiem pomidorków cherry i sera koziego podawana z orzechami pini i grzankami żytnimi
Krem Szparagowy (18,-)
podawany z prażonymi migdałami i szyjkami rakowymi
Sałatka Cezar (42,-)
świeża sałata rzymska skropiona sosem Cezar, podawana z kurczakiem zagrodowym, boczkiem wędzonym zapiekanym, grzankami czosnkowymi ,serem cheddar i orzechami pini
Makarony
Spaghetti Diavolo (38,00 zł)
spaghetti z dodatkiem grillowanych polędwiczek wieprzowych warzyw w sosie pomodorowym, świeżym czosnkiem i parmezanem
Raviolacci faszerowane grzybami (42,00 zł)
podawane w sosie winno- śmietanowym, natką pietruszki i parmezanem
Dania główne
Danie rekomendowane do dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
Mini steki z polędwiczki wieprzowej (49,00 zł)
podawane na snopkach fasolki szparagowej otulonej bekonem w towarzystwie puree tymiankowego i sosu z leśnych skarbów
Kotlet wielki schabowy panierowany (39,00 zł)
podawany z łódeczkami ziemniaczanymi i surówką
Pierś z kaczki supreme (57,00 zł)
marynowana świeżym tymiankiem, cytrusem i miodem, podawana na lustrze winnego sosu wiśniowego z kluseczkami estragonowymi i modrą kapustą z rodzynkami, aromatyzowana goździkami
Soczysta pierś z kurczaka kukurydzianego (49,00 zł)
podawana z kaszotto warzywnym, szparagami i sosem holenderskim
Półmisek Szefa (59,00 zł)
różne sorty mięs grillowanych podane z warzywami z rusztu karmelizowanymi w miodzie i chilli, ziemniaczkami opiekanymi i sosem kurkowym
Polędwica wołowa z rusztu (79,00 zł)
aromatyzowana masełkiem czosnkowym spoczywająca na wyrazistym sosie z zielonego pieprzu, wędzonej śliwki, chilli w kompozycji trzech muszkieterów warzywnych i frytkami steak-house
Polędwica wołowa z rusztu (79,00 zł)
aromatyzowana masełkiem czosnkowym spoczywająca na wyrazistym sosie z zielonego pieprzu, wędzonej śliwki, chilli w kompozycji trzech muszkieterów warzywnych i frytkami steak-house
Dania z ryb
Pstrąg Kłodzki (48,00 zł)
pieczony w okrasie czosnkowej, podany z pieczywem i masłem ziołowym
Desery
Sernik mascarpone (35,00 zł)
podawany z sorbetem w aromacie likieru gruszkowego
Tort czekoladowy (35,00 zł)
Kakaowy biszkopt przekładany masą kakaową, kawałkami czekolady, żelką wiśniową w posypce malinowo różanej
Lody z natury (29,00 zł)
kasztanowe, jogurt z miodem, czekolada z chipsami, podane z owocami liofilozowanymi i bitą śmietaną