Restauracja

Restauracja Oława | Jedzenie Oława | Restauracja Sobieski Menu

Zobacz, co mamy do zaoferowania

Wprowadziliśmy do naszej oferty dania kuchni molekularnej z wykorzystaniem ciekłego azotu. Tworzymy nietypową-wyjątkową postać dań z naturalnych produktów, owoców, warzyw, serów czekolady, chałwy i innych. Oferujemy między innymi: kawior z owoców i warzyw, puder z sera czy czekolady, czipsy z mięty, kawior z owoców i warzyw.

Najlepsze smaki

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy" James Joyce

Przystawki Zimne

Carpaccio z polędwicy wołowej (43,- )

marynowane w oliwie kaparowej w towarzystwie czarnych oliwek, kaparów jabłkowych z płatkami parmezanu i świeżej ruccoli

Deska wykwintnych serów (45,-)

podawanych z szynką parmeńską, antipasti i pieczywem

Przygotowujemy tylko z najświeższych produktów

Zupy

Tradycyjny rosół (14,- )

na kurce gotowany podawany z kołdunami

Sałatki jako danie główne

Sałatka Black Tiger (45,-)

podawana z miksem świeżych sałat, w towarzystwie trio krewetek, majonezu mango i emulsji balsamicznej

Żurek staropolski z jajkiem (15,-)

na wędzące gotowany, w aromacie leśnym, podawany w chlebku

Sałatka Szopska (39,-)

mix świeżych sałat z dodatkiem pomidorków cherry i sera koziego podawana z orzechami pini i grzankami żytnimi

Krem Szparagowy (18,-)

podawany z prażonymi migdałami i szyjkami rakowymi

Sałatka Cezar (42,-)

świeża sałata rzymska skropiona sosem Cezar, podawana z kurczakiem zagrodowym, boczkiem wędzonym zapiekanym, grzankami czosnkowymi ,serem cheddar i orzechami pini

Makarony

Spaghetti Diavolo (38,00 zł)

spaghetti z dodatkiem grillowanych polędwiczek wieprzowych warzyw w sosie pomodorowym, świeżym czosnkiem i parmezanem

Raviolacci faszerowane grzybami (42,00 zł)

podawane w sosie winno- śmietanowym, natką pietruszki i parmezanem

Dania główne

Danie rekomendowane do dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska

Mini steki z polędwiczki wieprzowej (49,00 zł)

podawane na snopkach fasolki szparagowej otulonej bekonem w towarzystwie puree tymiankowego i sosu z leśnych skarbów

Kotlet wielki schabowy panierowany (39,00 zł)

podawany z łódeczkami ziemniaczanymi i surówką

Pierś z kaczki supreme (57,00 zł)

marynowana świeżym tymiankiem, cytrusem i miodem, podawana na lustrze winnego sosu wiśniowego z kluseczkami estragonowymi i modrą kapustą z rodzynkami, aromatyzowana goździkami

Soczysta pierś z kurczaka kukurydzianego (49,00 zł)

podawana z kaszotto warzywnym, szparagami i sosem holenderskim

Półmisek Szefa (59,00 zł)

różne sorty mięs grillowanych podane z warzywami z rusztu karmelizowanymi w miodzie i chilli, ziemniaczkami opiekanymi i sosem kurkowym

Polędwica wołowa z rusztu (79,00 zł)

aromatyzowana masełkiem czosnkowym spoczywająca na wyrazistym sosie z zielonego pieprzu, wędzonej śliwki, chilli w kompozycji trzech muszkieterów warzywnych i frytkami steak-house

Polędwica wołowa z rusztu (79,00 zł)

aromatyzowana masełkiem czosnkowym spoczywająca na wyrazistym sosie z zielonego pieprzu, wędzonej śliwki, chilli w kompozycji trzech muszkieterów warzywnych i frytkami steak-house

Dania z ryb

Pstrąg Kłodzki (48,00 zł)

pieczony w okrasie czosnkowej, podany z pieczywem i masłem ziołowym

Desery

Sernik mascarpone (35,00 zł)

podawany z sorbetem w aromacie likieru gruszkowego

Tort czekoladowy (35,00 zł)

Kakaowy biszkopt przekładany masą kakaową, kawałkami czekolady, żelką wiśniową w posypce malinowo różanej

Lody z natury (29,00 zł)

kasztanowe, jogurt z miodem, czekolada z chipsami, podane z owocami liofilozowanymi i bitą śmietaną